Cum te afectează renunțarea la Facebook și de ce ai considera și tu asta

de: Florin Cașotă
01 02. 2019

Cercetătorii au plătit peste 1000 de tineri americani să renunțe la Facebook timp de lună, iar rezultatele i-au surprins. De ce ai putea considera și tu să renunți la rețeaua socială.

Rețeaua socială înființată de Mark Zuckerberg pare a fi imună scandalurilor. Deși nu trece o lună fără să nu aflăm ceva negativ despre Facebook, rețeaua socială se bucură de un număr masiv de utilizatori și de venituri și profituri uriașe. Nimeni nu pare a fi dispus să renunțe la rețea, deși există dovezi că poate avea un efect benefic asupra ta.

Pe scurt, un nou studiu arată că dacă renunți la Facebook devii mai fericit, știi mai puține despre politică, dar ești și mai puțin partizan. Cercetătorii de la Universitatea Stanford și de la Universitatea New York au realizat studiul pe 2.488 de utilizatori de Facebook.

Ei au ales ca jumătate dintre aceștia să-și închidă conturile timp de patru săptămâni. În schimb au primit 102 dolari, suma pentru care majoritatea utilizatorilor de rețelei sociale și-ar închide conturile. De menționat că utilizatorii au avut voie să utilizeze Messenger.

Subiecții au fost puși să-și noteze starea generală, iar cercetătorii au verificat ca subiecții chiar să fie inactivi (doar 1% nu au rezistat).

Ce s-a întâmplat cu cei care au renunțat la Facebook timp de o lună?

În primul rând, au petrecut mai mult timp cu prietenii și cu familia. Subiecții au găsit că au recuperat o oră pe zi, în medie, pe care altfel ar fi petrecut-o pe Facebook.

Nu și-au umplut timpul pe care-l petreceau în mod normal pe Facebook cu alte rețele sociale, ci au ales să se uite la televizor. „Ne așteptam ca utilizatorii să înlocuiască Facebook cu alte produse ca Twitter, Snapchat sau browsing, dar nu a fost cazul. Asta a fost o surpriză”, spun cercetătorii.

De asemenea, s-a sesizat că persoanele din grupul celor care au renunțat au fost mai fericite. Totuși, au fost mai puțin informații cu ceea ce se întâmpla în SUA, dar mai puțini partizani.

De asemenea, se pare că aceștia au ales să petreacă mai puțin timp pe Facebook, pe termen lung, după acest studiu. Autorul principal al studiului spune că este prea devreme pentru a trage concluzii asupra efectului psihologic pe care l-ar avea renunțarea la Facebook, menționând două studii care au găsit că utilizatorii ce s-au întors la rețeaua socială au fost mai fericiți.

Până la urmă, Facebook nu este diavolul și ar trebui menționate și beneficiile pe care le aduce oamenilor și societății, în general, dar „oamenii au observat că se bucură mai mult de viața fără Facebook decât se așteptau inițial”, spun autorii studiului.